Cursus Pe SEH 2019

 Onze cursus Berekeningen Eigenwoningschuld op 8 februari, 27 en 29 maart waren zeer geslaagd. Er komt hier een vervolg op in de maanden september, oktober, november en december naar aanleiding van een recent belangrijk antwoord van de staatsecretaris  waarin hij aangeeft dat het eigenwoningverleden bij boedelmenging niet volledig overgaat. Dit zal voor de meeste specialisten een verassing zijn!

Waarom volgen?

Naar aanleiding van het Besluit van 30 januari 2018 hebben alle cursus instanties in 2018 cursussen gegeven om hypotheekadviseurs meer duidelijkheid te geven over wat zij moeten doen. In deze cursussen werd het Goedkeurend Besluit en de Draagplicht Overeenkomst uitgelegd wanneer deze gehanteerd moet worden door de hypotheekadviseurs. Veel adviseurs hebben in 2018 deze cursussen gevolgd om zo meer duidelijkheid te krijgen hoe zij hun klanten moeten gaan adviseren. Helaas bleek het tegendeel waar te zijn. Ten eerste bleek uit een uitgebreid onderzoek van ons dat er twee verschillende berekeningen mogelijk zijn betreffende de Wettelijke Berekening. Jos Koets toonde 4 januari (dacht schrijdend) aan te tonen  in zijn column op de IEX  dat de belastingdienst het ook niet weet (dus wel!). Dit nieuws sloeg in als een bom. De cursussen van 2018 konden  wat Jos betref in de prullenbak worden gedeponeerd. 

Onze cursus gaat niet 1 maar een paar stapjes verder. Om de ingewikkelde materie eigen te maken moet een hypotheekadviseur beginnen bij stap 1 en dat is de juiste Wettelijke Berekening maken. Aangezien in bepaalde situaties eerder twee mogelijkheden waren worden deze ook door ons besproken in onze cursus. De staatsecretaris van Financiën heeft namelijk onlangs, naar aanleiding van vragen van ons, antwoord gegeven hoe de berekening (haaks op de huidige adviespraktijk) daadwerkelijk moet plaatsvinden. De deelnemers van onze cursus kunnen hier direct op inspringen. Zij zijn na het volgen van de cursus op de hoogte hoe zij dit moeten berekenen. 

Wij willen onze cursisten extra op de proef stellen. In onze cursus worden zeven verschillende casussen behandeld. Per casus wordt er een situatie genomen waarbij de klant al bij een andere adviseur is geweest. Deze heeft (natuurlijk) de verkeerde leningsdelen van de hypotheek geadviseerd aan de klant waardoor er zelfs bij het Goedkeurend Besluit er een box 3 bedrag ontstaat. Dit laatste wordt niet verteld door andere cursusinstanties. Wij laten zien dat het verkeerd kiezen van een leningsdeel grote gevolgen kan hebben voor de klant. Geen enkele adviseur zit te wachten op een klacht van zijn klant. 

Vanuit de Wettelijke Berekening laten wij zien dat door een aanpassing van de hypotheekdelen deze meer renteaftrek oplevert voor de klant. Hierna gaan we weer een stap verder en wordt het Goedkeurend Besluit berekend. Voor de doelgroep waarbij de Draagplicht Overeenkomst van toepassing is, wordt deze ook nog eens uitgewerkt. Bovendien gaan wij nog een flinke stap verder. Alle uitwerkingen worden gebaseerd op drie verschillende momenten van samenwonen / trouwen in beperkte en volledige gemeenschap en het kopen van een andere woning. Vooral dit laatste geeft een hypotheekadviseur inzicht hoe deze de berekening moet toepassen in de diverse situaties. Een berekening wordt namelijk anders als het moment van kopen of trouwen op een ander tijdstip plaatsvindt. Onze cursus is gebaseerd op de praktijk. Welke situaties komt een hypotheekadviseur het meest tegen. 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laaste nieuwsberichten

Cursus Pe SEH 2019

 Onze cursus Berekeningen Eigenwoningschuld op 8 februari, 27 en 29 maart waren zeer geslaagd. Er komt hier een vervolg op in de maanden september, oktober, november

Lees verder »

Antwoord Staatssecretaris

Eigenwoningschuld verleden gaat bij Boedelmenging niet volledig over! Den Haag, 6 juni 2019 Verzoek vaste commissie voor Financiën om reactie  op vraag J.J. K. te V. inzake

Lees verder »

Eigenwoningschuld bij Boedelmenging

De wetgever heeft uitdrukkelijk geregeld dat bij een boedelmenging krachtens huwelijk waarbij er sprake is van een eigen woning met een lopend aflossingsschema van een eigenwoningschuld (art.

Lees verder »

Onderzoek Eigenwoningschuld

In oktober 2018 ben ik benaderd door financieel adviseur en schrijver IEX Jos Koets. Hij heeft aan mij en aan een aantal andere “eigenwoning specialisten”

Lees verder »
Nieuws Archief
× Contact
Scroll naar top