Huizenbezitter – let op – bij invullen belastingaangifte

IB-aangifte gaat meestal fout bij keuze goedkeurend Besluit of draagplicht overeenkomst

1 maart heeft de bel weer geklonken. U mag namelijk weer uw IB-aangifte doen (belastingaangifte voor de inkomstenbelasting). Volgens de belastingdienst is het de afgelopen jaren steeds gemakkelijker geworden om uw aangifte te doen. De belastingdienst vult tegenwoordig zoveel mogelijk gegevens vooraf al in. Dit zijn gegevens die de belastingdienst rechtstreeks ontvangt van diverse instanties. U moet dan denken aan werkgevers en de banken waar de spaarrekeningen en hypotheken lopen.

Het is altijd verstandig om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren. Vooral als er in dat jaar een verandering heeft opgetreden bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek.

Zelf aangifte doen of laten doen

Steeds meer mensen vullen hun IB-aangifte zelf in. Dit is ook logisch als de vooraf ingevulde gegevens 100% kloppen. Het is dan alleen maar doorklikken en op verzenden drukken. Een andere optie is het inschakelen van een specialist. U komt dan terecht bij een belastingkantoor die uw IB-aangifte invult. Deze belastingexperts hebben natuurlijk meer kennis dan de mensen die hun formulier zelf invullen. Bovendien is er nog een ander voordeel: u kunt er 100% vanuit gaan dat uw aangifte goed wordt ingevuld. U betaalt namelijk voor de kennis en het invullen.

Ook bij professionele hulp gaat het fout

Helaas is dit laatste niet altijd aan de orde. Het betreft hier dan huizenbezitters die in hun IB-aangifte (moeten) kiezen voor het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst. Het betreft hier de doelgroep huizenbezitters waarvan minimaal 1 persoon eerder een koopwoning heeft gehad en na 2013 een andere koopwoning heeft gekocht met een andere partner (zie eerdere column van Jos Koets). Deze doelgroep wil heel graag met het invullen van het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst dat de betaalde hypotheekrente over het gehele hypotheekbedrag fiscaal aftrekbaar is en blijft.

Hoe regel je deze belangrijke keuze?

In de IB aangifte staat de keuze voor het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst niet vermeld. Heel simpel gezegd: deze woorden komen helemaal niet terug in de IB-aangifte. Alleen door middel van het nemen van bepaalde stappen kan worden doorgegeven aan de belastingdienst dat een huizenbezitter heeft gekozen voor het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst. Wie zelf het formulier gaat invullen, wens ik veel succes. De kans is dan zeer groot dat de eerdere keuze niet wordt doorgegeven aan de belastingdienst.

Het gevolg is dat als er een goede controle volgt van de belastingdienst dat een gedeelte van de betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is. Een gedeelte van de hypotheek valt dus in box 3. En dit wilde de huizenbezitter juist voorkomen.

Gaat een huizenbezitter naar een belastingkantoor dan is het verstandig goed door te geven hoe de hypotheek is afgesloten. Is er sprake van een Draagplicht Overeenkomst die is opgesteld door een notaris dan een kopie meegeven aan de persoon die de IB-aangifte gaat doen. En natuurlijk de opgave (ingevulde gegevens) goed bewaren.

Bron: www.homefinance.nl

Hoe maakt de belastingplichtige gebruik van de Wettelijke regeling, het Goedkeurend Besluit of de Interne draagplichtovereenkomst.

Beantwoord de volgende vragen;

1e  vraag: 

Heeft u de woning in de periode van 2004-2019 met overwaarde verkocht?

  • Indien u kiest voor het Goedkeurend Besluit, vul dan Ja in, ga vervolgens naar de 2e vraag.
  • Indien u gebruik wilt maken van de Wettelijke Regeling of Interne draagplichtovereenkomst, vul dan Nee in , ga vervolgens naar de 3e vraag.

2e  vraag: 

Is de volledig eigenwoningreserve volledig ingebracht? 

  • Indien u hier kiest voor Ja, dan maakt u als belastingplichtige gebruik van het goedkeurend besluit. Let op! Dit is een definitieve keuze, u kun dit niet herstellen.
  • Indien Nee, beantwoord dan de 3e vraag.

3e vraag: 

Hoeveel % van de valt in box 1?

  • Bij een percentage van minder dan 100% maakt belastingplichtigen gebruik van het de Wettelijke Regeling. Er is dus een box 3 deel! Belastingplichtige maakt gebruik van een de wettelijke regeling
  • Bij 100% maakt belastingplichtige gebruik van de interne afwijkende draagplicht overeenkomst. Belastingplichtige maakt gebruik van interne afwijkend draagplicht overeenkomst.

Let op! Dit is een simpele weergave hoe de belastingplichtige dit dient te verwerken in zijn belastingaangifte.

Hulp nodig? Volg een cursus of neem contact met ons op!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laatste nieuwsberichten

Uitgewerkte casus Deel 3

In samenwerking met Jos Koets heeft hij in de afgelopen weken iedere vrijdag een casus gepubliceerd waarbij stap voor stap de berekening van de Wettelijke

Lees verder »

Uitgewerkte casus Deel 2

In samenwerking met Jos Koets heeft hij in de afgelopen weken iedere vrijdag een casus gepubliceerd waarbij stap voor stap de berekening van de Wettelijke

Lees verder »

Uitgewerkte casus Deel 1

In samenwerking met Jos Koets heeft hij in de afgelopen weken iedere vrijdag een casus gepubliceerd waarbij stap voor stap de berekening van de Wettelijke

Lees verder »
Nieuws Archief
Scroll naar top
× Contact