books-462579_1920

Onderzoek Eigenwoningschuld

In oktober 2018 ben ik benaderd door financieel adviseur en schrijver IEX Jos Koets. Hij heeft aan mij en aan een aantal andere “eigenwoning specialisten” gevraagd om een paar casussen eigenwoning schuld uit te werken voor de adviespraktijk. Een paar werden er uiteindelijk vijftien. 

 

Deze uitwerkingen zorgde regelmatig voor stevige discussie onderling over de toepassing van de eigenwoningschuld. Moet ik bijvoorbeeld een looptijd inkorten van het aflosschema indien de andere partner een kortere looptijd moet aanhouden vanwege zijn eerdere aflossingsschema. Maar ook de belangrijke vraag wanneer gaat het eigenwoning verleden en renteaftrek verleden bij boedelmening wel of wanneer niet over. 

 

Daarom heb ik de Brief van 14 april 2017 (Wiebes) en het Goedkeurend Besluit (Snel) nog een paar keer goed gelezen. De voorbeelden in de beleidsdocumenten zijn helder maar geven onvoldoende houvast voor andere eigenwoningschuld situaties. 

 

Ook na het lezen van de wetteksten van de Wet IB 2001, Uitvoeringsbesluiten, Uitvoeringsregelingen, versoepelende besluiten en de parlementaire geschiedenis was het voor mij nog niet duidelijk hoe ik de eigenwoningregeling in bepaalde situaties moet toepassen. 

 

Daarom heb ik via LinkedIn vragen gesteld aan de adviespraktijk. Uiteindelijk hebben maar weinigen gereageerd. Ondanks de weinige reactie kwam hier wel heel veel informatie uit. Voor diegenen die dit wel hebben gedaan nogmaals hartelijk bedankt.

 

Er zijn door mij, maar ook door andere vragen gesteld aan o.a. opleidingsinstituten en (fiscale/juridische) kenniscentrums. Daarbij merkte ik regelmatig op dat niet iedereen zeker was van het gegeven antwoord. 

 

Daarnaast heb ik evidente literatuur, stukken, bijdragen, Webinars over de eigenwoningschuld gelezen/gezien en een keer een m.i. belangrijke vraag gesteld aan één van de schrijvers. 

 

Zijn uitleg op mijn vraag staat haaks op de dagelijkse adviespraktijk. Zijn mening staat ook haaks op wat andere belangrijk sleutelrol figuren schrijven of beweren. Maar ook ik kan bepaalde zaken niet (haaks op) terugvinden in de Wet. Over bijvoorbeeld de verdeling van de eigenwoningreserve bij boedelmening was voor de Kamerbrief van 14 april 2017 bij partner nooit een discussie die ging voor 50% over. We weten nu wel beter! 

 

Er blijven ondanks mijn grondige onderzoek toch wel een paar belangrijke vragen openstaan:

·      Welk eigenwoningschuldverleden gaat wel en welke gaat niet over bij boedelmening? 

·      Heeft de wetgever dit slechts voor bepaalde momenten bepaalt?

·      Vanaf welke datum moet hier rekening mee gehouden worden? 2004?

·      De kortste looptijd eerst, hoe pas je dit toe bij een samenloop van een OEWS, NEWS en BEWS? Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij partner die een eigenwoningverleden hebben, hun woning verkopen en een nieuwe woning aankopen.   

·      Hoge vrijgestelde schenkingen eigenwoning hoe pas je dit toe bij de wettelijke regeling? 

·      Zijn er ook haken en ogen bij een draagplicht overeenkomst? 

 

Er heerst momenteel een sfeer van schaf dan maar de gehele renteaftrek eigen woning af! 

·      Wat zijn dan de gevolgen voor de huizenprijzen?

·      Wat zijn de gevolgen voor de belastingtarieven in Box 1?

·      Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekadviseurs?

 

Het lijkt mij eerst van belang dat het Kabinet in 2019 antwoord geeft op bovenstaande vragen!

 

Update: recent heeft de staatsecretaris antwoordt gegeven. Lees dit artikel

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laatste nieuwsberichten

Fiscaal Rapport Eigenwoningschuld

Na het volgen van de workshop eigenwoningschuld in 2019-2020 heeft wellicht nog fiscale ondersteuning nodig voor uw eigen adviespraktijk. Wij hebben een betaalbare dienstverlening waarbij

Lees verder »

Workshop Eigenwoningschuld 2020

De fiscaliteit rondom de eigenwoningschuld is in bepaalde situaties zeer ingewikkeld geworden. Regelmatig worden de fiscale spelregels veranderd en soms spreken Ministers en Staatsecretarissen elkaar tegen. De

Lees verder »
Nieuws Archief
Scroll naar top
× Contact